Art in de Achterhoek

Langs de IJssel liggen een paar prachtige steden. Doesburg, Zutphen, Deventer om er maar een paar te noemen. Daar moest in mijn penselen maar eens op los laten.

Doesburg was een verbijsterend mooi stadje. Klein, handzaam met een paar unieke oude kerkjes en gebouwen. Juliaatje gestald aan de jachthaven op de camperplaats.

“Waar kan ik betalen?.. Bij de betaalautomaat. .. Waar vind ik die automaat? .. Achter dat hek. .. Hoe kom ik aan de andere kant van dat hek? .. Met een kaart. ..Ok,…? En hoe kom ik aan die kaart? Uit die betaalautomaat!”

Je moet als mens niet alles willen begrijpen.

Ik ontmoet op de camperplaatsen allerlei vogels van divers pluimage. Naast me stond een man met wie ik gezellig aan de praat raakte. Hij vertelde dat hij zijn huis in Tsjechië van de hand had gedaan en toch weer terug naar Nederland was gekomen. Hij had in t antiek en de oude machines gezeten. Veel was naar een opslag gegaan maar heel veel ook niet!

Een blik in de camper vertelde me waar die spullen dan wel waren gebleven. Naar de camperwc of douche gaan, was nog best een klus over al die spullen heen te klauteren, maar gelukkig had hij wél een kaart zodat hij in t havengebouw naar t sanitair kon!

Een ander gesprek kreeg ik met een oude baas van 82. Erg gezellig, en ook hij woonde in zijn camper. In Zutphen trof ik hem weer, Hij was wat openhartiger dan in Doesburg en vertelde me het trieste verhaal van zijn “wonen in de camper”. Geen vrijwillige actie (een schrijnende thuissituatie in de sfeer van mishandeling die hem het thuis wonen onmogelijk maakte). Hij maakte er desondanks het beste van.

We zijn een paar dagen samen opgetrokken. Een fietstochtje gemaakt naar een dorpje in de buurt en ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat zijn conditie al met al beter dan de mijne was (misschien moet ik óók aan een elektrische fiets gaan denken, want dit was best gênant :-/!)

We hebben een mooie fluister-boot tocht gemaakt, de stad bekeken met een stadsgids en ’s avonds samen een hapje gegeten, een jonge klare als toetje. De man was in zijn nopjes en ik vond t ook gezellig.

Even zo goed riep “de plicht” en moest ik toch nog wel wat mooie stadsgezichten vastleggen. Heerlijk geschilderd op een aantal plekken. Afwisselend en leerzaam is mijn zwerftocht zeker, in meerdere opzichten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s